tesztelek

tesztelek

Vásárlás előtti kérdések

2015. február 26. - CharlieBrown

A cikksorozat előző részében tisztáztunk néhány alapfogalmat, most lássuk, hogy mik azok a kérdések, melyek egy átszokást eldöntő használó agytekervényeiben megfordulhatnak.

Teljesen pótolni tudja-e az e-cigi a normál cigarettát?

Teljesen. Amennyiben megfelelő készüléket, és utántöltő folyadékot választottunk, nem lesz gond az átállással, és nem fogjuk azt érezni, hogy x szál "hagyományos" cigarettára még szükségünk van naponta. Amivel másabb lesz, hogy javulnak az életfunkcióink, és nem fogunk levegőért kapkodni a lépcsőn, nem köhögünk reggel fél órát, nem fogunk váladékot felköhögni, nem lesz büdös a lakásunk, ruhánk, nem ver össze-vissza ok nélkül a szívünk, vissza fog térni hetek alatt az ízlelésünk és szaglásunk, nem hisztizik a nemdohányzó párunk, nem költünk annyi pénzt.  Amit nem tud pótolni, azok az elszíneződött ujjak, és fogak. :) Ja, és még a dohányos liquideknek sem lesz "cigaretta" íze, révén nem égett papírt fogunk szívni. Cserébe viszont kipróbálhatunk rengeteg jobbnál jobb ízkombinációt, amelyekről eddig álmodni sem mertünk.

Olcsóbb az e-cigizés, mint a normál dohányzás?
Alap felállásban szerintem úgy kell nekiindulni, hogy nem szabad sajnálni a kezdő pénzráfordítást. Egy dohányos havi cigarettaadagjának az árát szánjuk rá a kezdő készletre, és ezzel túl is leszünk a legnagyobb beruházáson! Ha ésszerű keretek között tudja a felhasználó tartani e-cigis szokásait, és nem vásárol havonta 3-4 új és méregdrága készüléket, lényegesen olcsóbb a fajlagos fenntartási költsége, mint a havi cigaretta adagnak, így már a második hónaptól tulajdonképp pénzt termelünk vele, hisz saját példámból kiindulva az átállás előtt 30.000.- Forint körüli összeget hagytam a trafikosnál havonta. A második e-cigis hónapomban a liquidekre, és egyéb kiegészítőkre összesen költött pénzösszeg nem volt 8.000.- Forint sem. Mindenki mérlegelje, megérte-e. ;) Természetesen ha valakinél ez átalakul hobbivá, akkor nem nehéz eltapsolni ugyanannyit, vagy még többet havonta, mint anno amikor még az "analóg" cigit szívta az ember, de ez kirívó eset.
Lehet-e hagyományos boltban e-cigit venni, vagy muszáj neten?
A muszáj nem jó szó. Semmit nem muszáj. Viszont ajánlott, hogy vásárlás előtt körbenézzen az ember magyar, vagy nemzetközi oldalakon. Nem fontos vásárolni, de jó arra ez az időszak, hogy tisztába tehesse mindenki magának mire van szüksége, mit szeretne, és mit enged meg a családi költségvetés. Utána nyugodtan el lehet menni bármelyik hazai boltba, a megfelelő körültekintéssel.
[box type="warning" align="" class="" width=""]Azt sokkal egyszerűbb leszögezni, hogy honnan NE vegyél. Apród, OLX, Vatera és ehhez hasonló oldalak nagyon nem ajánlottak. A legtöbb esetben olyan ügyeskedők játszóterei ezek az oldalak, akik potom pénzért jutnak hozzá valamilyen kétes úton, kínai piacról, mindenféle minőségbiztosítást mellőző külker forrásból ( magyarul szürkeimport...). A cikkek, amik robbanó e-cigi akksikat és töltőket emlegetnek pontosan ezekből az ipari hulladéknak minősülő, gyatra termékekből építkeznek. A garancia alól szeretnek kibújni (gyakorlatilag nincs), továbbá annyit nem ér 1-2000 Ft megtakarítás, hogy kigyulladjon a mamától örökölt konyhakredenc az akku alatt, de a legjobb esetben is elveszi a kedvünket az egy hét után bedöglő hardver. Nem is beszélve a liquideikről... Hidd el, nagyon nem mindegy, mit tüdőzöl le.[/box]

Mire érdemes egy boltnál figyelni?

  • "Húst a hentestől, paradicsomot a zöldségestől." Ezen gondolatmeneten tovább haladva leginkább olyan helyen vegyünk, akik kizárólag ezzel foglalkoznak. Így is megvan az esély, hogy nem túl felkészült az eladó, de erről egy későbbi pontban...
  • Milyen véleményeket hallottunk a boltról? Nem kizárt, hogy jó a bolt, és csak azért nem hallottunk semmit, mert még nagyon új, de kezeljük az ilyet kellő óvatossággal.
  • Az eladó felkészültsége. Netán megélhetési eladó, és csak azért ott lakkozza a pultban a körmét, mert nincs épp más/jobb állás a számára? Tisztában van az alapfogalmakkal? Ne legyen senki rest, kérdezzen tőlük nyugodtan, ha nem olyan, vagy nem megnyugtató a válasz amit adott, álljon tovább, rengeteg szereplője van a piacnak!
  • Garanciális ügyintézés, számlaadás. Egyikből következik a másik. Nem javaslom senkinek, hogy csak azért ne kérjen számlát, mert úgy párszáz forinttal olcsóbb lesz a végösszeg. Ha garanciális ügyet szeretnénk a későbbiekben intézni, ez lesz az első, amin elbukik a dolog...
Ha szétnézünk a neten, számos hazai, évekre visszanyúlóan üzemelő boltot találhatunk, melynek szintén vannak kihelyezett boltjai mindenféle bevásárlóközpontokban. Ilyen helyeken nyugodt szívvel vásárolhat az ember, gond esetén készséggel fognak segíteni! A későbbiekben pedig akár az interneten keresztül is fog tudni liquideket, vagy kiegészítőket venni tőlük.
Láttam a benzinkúton olyan e-cigit, ami teljesen úgy nézett ki, mint az igazi cigaretta!
Remek. Egy ponttal feljebb kéretik olvasni. "Húst a hentestől, paradicsomot a zöldségestől." ;) Amellett ezeknek a benzinkúton, trafikban kapható cigire hasonlító valamik a legnagyobb jóindulattal sem nagyon nevezhetőek e-ciginek. Anno én is használtam ilyet. Lehet, hogy 1 hétig is bírta, bár az idő megszépíti az emlékeket... Egy dologra volt jó, hogy ezután évekig még csak rá sem néztem az e-cigik piacára, jó időre elvették a kedvem minden hasonló dologtól.
Most kék multit szívok, ilyesmi ízű e-cigi folyadékot keresek.
El kell, hogy keserítselek. Nem fogsz találni. Ezek a Dunn Hill, Pull Mal és hasonló fantázianevű levesek ilyenekre próbálnak emlékeztetni, de nekik sem sikerül. Miért? Elmondom: alapvetően amit a cigarettafüstben éreztél/érzel, az nem a dohány. Papír, kátrány, adalékok, vegyszerek. Ilyeneket ne is keress a fini liquidekben. Próbaképp nyugodtan tedd meg, hogy ha átállsz az e-cigire, 1-2-3 hónap múlva gyújts rá egy analógra. Meg fogod érteni miről beszéltem. ;)
Egészségügyi szempontból megbízható az e-cigi?
Őszinte leszek: mi vagyunk az úttörők ebből a szempontból. Hosszútávú hatásokról még nem igazán tudunk beszélni ennyi év használat után. Az összetevők arra engednek következtetni, hogy minimum sokszorosan kevésbé káros, mint a cigaretta, és veszélytelenebb is.

[box type="note" align="" class="" width=""]Mindemellett természetesen ez csak egyéni vélemény, nem vagyok orvos, így a válaszom ilyen szempontból nem mérvadó, mindössze az eddig publikált anyagokból, és konferencián elhangzottakból, illetve saját tapasztalataimból merítettem.[/box]

Viszont! Mivel a nikotin erősen mérgező anyag, ezért az e-liquidet tartsuk elzárva ( akkor is, ha gyerekzáras kupakkal rendelkezik ), és mivel a többi összetevőről sem bizonyított, hogy teljes mértékben veszélytelen, a használat során lehetőleg ne tegyünk ki gyermekeket az e-cigi párájának, és ne kényszerítsünk senkit a "füstünk" belélegzésére, akit ez zavarhat.

Mennyivel másabb e-cigizni, mint a hagyományos cigit szívni?
Kinézetre nagyon hasonló, csak itt valójában nem büdös füstöt fújsz ki, hanem illatos gőzt. Mindamellett valamelyest más szívási technikát igényel. Több ismerősöm első próbálkozásra köhögött tőle, a rossz beidegződésnek köszönhetően, amikor ugyanúgy akarták szívni, mint a cigarettát. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az újdonság varázsa, és a finom ízek hatása is sokat nyom a latba. Először sokkal többet szívja mindenki, mint a hagyományosat. Akár 20-30 percig is szívják, szemben a régi analóg 5-6 perces szálankénti idejével. Közrejátszhat az is, hogy itt már nem kell csak azért nélkülöznünk, mert a lakásban vagy autóban nem szívhatjuk, hisz nem lesz tőle büdös a beltér. Emellett amire még érdemes figyelni, a folyadékpótlás. Jelszavaink lehetnének a többet, és a gyakrabban.
Le lehet szokni az e-cigi segítségével a hagyományos cigarettáról?
Sokszor, sokan, sokfelé hangsúlyoztuk: ez nem leszoktató eszköz, hanem a dohányzás, és nikotinbevitel egy egészségesebb alternatívája! Egészségesebb, kellemesebb mind nekünk, mind a környezetünknek, olcsóbb, szabadabban alkalmazható. Aztán ha az átszokás megtörtént, ettől is megválhat, aki akar, valószínűleg könnyebben, mint bármely más módszerrel próbált volna megválni a cigitől, de azért azt nem árt tudni, hogy a függőség az függőség, az ember pedig ember. Az e-cigi nem csodaszer, csak egy remek lehetőség a „jobb” cigizésre. A legtöbb e-cigivel próbálkozó azt tapasztalja, hogy az átállás nagyon könnyű, az e-cigi azonnal pótolja a cigit, és nagyon rövid idő elteltével már ha akar, sem tud normál cigit szívni, mert taszítónak érzi az ízét, zavarja a füst, a szag stb. Egyeseknél ez kicsit másképp történik, van, aki egy ideig felváltva szív e- és sima cigit, vagy legalább néha-néha elcsábul egy cigire, pl. reggeli kávé mellé, de általában náluk is hamar spontán elkopnak a büdös szálak a napi rutinból. Ennek ellenére számos kutatás bizonyította, hogy sokkal hatékonyabb a dohányzásról való leszokás elősegítésében, mint mondjuk a nikotintapasz, vagy a nikotinos rágó.
 Ha nikotinmentes folyadékot szívok, hiányozni fog a hagyományos cigaretta?
Minden ember más és más. Lehet, hogy valaki gond nélkül átáll a nikotinmentes folyadékkal, és nem fog neki hiányozni az analóg, de nem ez a jellemző. Ha le akarunk szokni, eleinte érdemes minél erősebb e-liquidet választani, majd folyamatosan csökkentve ( megszüntetve ) a nikotinmennyiséget, tudatosan csökkenteni az „adagot”. A mentes folyadékkal valószínűbb az erős hiányérzet, rossz közérzet, rágyújtás, kudarc ( De aki nem akar leszokni, az is az esetek többségében előbb-utóbb nem igényli már a kezdeti nikotinmennyiséget, és spontán csökkenti azt, akár a nulláig.).

Az én példámból kiindulva: kicsivel több, mint 3 éve 12mg/ml erősségű liquidekkel indultam neki, és gond nélkül megtörtént az átállás, nem hiányzott a hagyományos cigi. Ez a 12mg/ml erősség a mai napon 3mg/ml, és nem azért, mert tudatosan akartam csökkenteni, egyszerűen a kazánok fejlődésével eljutottam oda, hogy ugyanazt a torokhatást ( TH ) el tudom érni kevesebb nikotinmennyiség bevitelével, és a szervezetem sem ágál ellene.

Mennyi ideig jó az általam megvásárolt készülék?
Készüléke válogatja, de érdemes különválasztani magát a gőzképző porlasztót, és az akkumulátort!
  • A porlasztó használattól függően 2-3 hétig üzembiztosan működik. Ha érzünk némi égett mellékízt, vagy a gőzmennyiség csökkenését, elérkezett az idő a cserére.
  • Az egyszerűbb eGo akkumulátorok körülbelül 2-300 töltés után veszítenek kapacitásukból, így nagy vonalakban elmondható, hogy évente érdemes cserélni az akksikat.
  • "Hagyományos" ( mod készülékekbe való ) akkumulátorok esetében nagyban befolyásolja, hogy milyen terhelésnek tettük ki élete során, így ha nem túl extrém alacsony ellenállás-nagy átfolyó áram párossal dolgozott, akár 300 újratöltést is kibír. Ha hamar merül, vagy nagy feszültségesést tapasztalunk rajta ( teljesen feltöltött akksin terhelés hatására a 4.1-4.2V kapocsfeszültség leesik 3.4-3.5V értékre ), megérett a cserére.
Hol szabad e-cigizni?
Pár évvel ezelőttig azt mondtam volna, hogy szinte bárhol. Mostanra ez jelentősen változott. Sajnos még mindig nagy a tájékozatlanság a témában, és tiltani egyszerűbb, mint utánajárni. Mostanra sok közintézményben, illetve tömegközlekedési eszközön tiltják a használatát. Repülőgépen kérdezzünk rá! Nagy valószínűséggel nem lehet, de ha lehet is, akkor csak az általuk adott cigi formájú készüléket lehet használni, mely olyan e-liquiddel van töltve, ami nem, vagy csak nagyon kis gőzt bocsájt ki ( az utasok nyugalma érdekében, mielőtt valaki tüzet jelezne ).

 

[box type="info" align="" class="" width=""]Remélem ezzel a listával sikerült a felmerülő kérdésekre választ adni. Amennyiben további kérdés adódna, tegyétek fel kommentben, és beírjuk a cikkbe![/box]

A bejegyzés trackback címe:

https://teszt-elekkk.blog.hu/api/trackback/id/tr1116508700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lajbipapa 2015.02.26. 17:28:16

Helló Charlie. Nem rég kezdtem az e-cigit, (2014. november közepe) Igy kevés a tapasztalatom. Amit írtál tökéletesen egyet értek! Az egészséghez annyit,hogy szüleimnek van egy kiskutyájuk, olyan férgésző típus. Míg az analóg /rendes cigi/ szívtam, ha megsimogattam prüszkölt a szagtól. Az e-cigi illatától pedig nem prüszköl, hanem szagolgatja azt, és tetszik neki az illata. Ennyit az én tapasztalatomról. Remélem az életbe soha többé nem kellesz analóg cigi!!! További jó pöfékelést! Munkátokhoz sok sikert. Tisztelettel: lajbipapa

Charlie 2015.02.26. 19:19:46

Köszi a dícséretet, igyekszünk! Az e-cigihez sok kitartást, szerintem menni fog. :)
süti beállítások módosítása