tesztelek

tesztelek

Liquidekről röviden

2015. május 07. - CharlieBrown

Az e-cigaretta gőzképző üzemanyaga a liquid. Összetétele nagyon egyszerű propilén glikol (PG), növényi glicerin (VG), aroma, és igény szerint nikotin (ez nem kötelező alapanyaga).

Nézzük őket sorjában.

Propilén Glikol

Forráspontja kb. 185 °C. Aromák jó hordozóanyaga, de használják élelmiszerekben és gyógyszerészetben is. Jól átadja az aromát gőzzé válása közben, és kisebb a látható "füst" hatása, hamar elillan a levegőben. USP/EP minősítés szerint minimum 99,5% -os tisztaságút találunk a minőségi eliquid-ekben.

Glicerin

Csaknem színtelen, szirupszerű, zsíros tapintású folyadék. Sűrűsége szinte olyan, mint a mézé. Élelmiszerekben, kozmetikumokban találkozhatunk vele, édesítőszerként is alkalmazzák. Nagy a vízelnyelő képessége. Az ízeket viszonylag gyengén adja vissza, azaz a tiszta glicerin alapú liquideknek lényegesen kevésbé intenzív az íze. A "füst" hatása viszont sokkal nagyobb. USP/EP minősítés szerint minimum 99,5% -os tisztaságút találunk a minőségi liquidekben.

Aromák

Az aromák kifejezetten belégzésre alkalmas, hőstabil ízesítő anyagok. Velük szemben igen magasak a követelmények, nem tartalmazhatnak semmilyen a tüdő szövetére, vagy a száj nyálkahártyájára káros, esetleg allergén anyagot. Elsősorban az élelmiszeripar által használt vegyületekből állítják elő őket, mára már erre specializált gyártók léteznek. Arányuk a liquidekben jellemzően 2-5% között mozog.

 

A PG/VG aránya jellemzően a következő lehet

100% PG

Ma már szinte alig használják, valamikor az úgynevezett előre töltött patronok készültek tiszta PG töltéssel.

60% PG / 40% VG - Ízbajnok

Miután a Propilén Glikol az ízek igazi hordozója egy "levesben", a PG többletű liquideket az "ízbajnok" jelzővel illetjük. Problémát csak a túlzott viszkozitásuk jelent, de ezeket a kazán léellátásának beállításával jól kezelhetjük. Bizonyos aromák ebben a formában teljesedhetnek ki igazán, ezért újra divatos lett ez a keverési arány.

50% PG / 50% VG - Egyensúly

Az egyik legelterjedtebb arány, az arany középút. Kiváló ízek, megfelelő gőzök. Bizonyos patronok "folyatnak" vele ezért mindenképp érdemes kipróbálni hogy az adott készülékben hogyan viselkedik. Nyáron, nagy melegben okozhat meglepetéseket, túlzott "folyóssága" miatt.

40% PG / 60% VG - Enyhe füstbajnok

A ma használatos patronok nagy kedvence, megfelelő még az ízhatása és a viszkozitása, szinte minden készülékben problémamentesen használható.

30% PG / 70% VG - Füstbajnok

Több gőz, enyhébb íz, bizonyos patronok nehezen tolerálják így égett ízt adhat, ami nem tesz jót sem a készüléknek, sem a felhasználónak. A felújítható kazánokban és a dripkazánokban kedvelt arány a mai napig.

100% VG

Ebben a formában ez természetesen nem igaz, hisz a folyósságát (viszkozitás) víz hozzáadásával növelik, és az aroma is PG-ben van oldva, tehát ez nagyjából 90% VG. Propilén Glikol érzékenyeknek ajánlott, de csak kivételesen erős allergén reakciók esetén.

Liquidek keverése

Talán az egyik leginkább misztifikált terület. Ha valaki otthon keverésre adja a fejét, tartson be pár alapvető szabályt.
  • Csak magadnak keverj, mások veszélyeztetése, akármilyen jónak is tartod magad attól még bűn.
  • Ha valami nem sikerül, azonnal öntsd ki, ne ajándékozd el, ne tartsd meg, az idő nem megoldás.
  • Mindig tiszta, frissen elmosott és üveg edényeket használj.
  • Légy pontos, használj kalkulátort, légy tisztában az űrmértékekkel, használj egyszer-használatos fecskendőket, mérőhengert.
  • Hűvös, sötét helyen tárold a készítményeid.
  • Csak jó minőségű, ellenőrzött forrásból származó, megfelelő alapanyagokat használj.
  • Az aromázást mindig kevéssel kezd, úgy haladj felfelé, ha túlaromáztad az bizony kuka.
  • Az oroszlán nem cica, a nikotin nem játék.
  • Bármivel keverhetsz, az üvegpálcától kezdve a mágneses keverőig, akár az üvegben is összerázhatod, utána hagyd pihenni meleg helyen (30-40C°) körülbelül félnapot.
  • Készíts 10ml-es mintákat az aromázáshoz 2%-2,5%-3% így tudod kiválasztani a neked megfelelő mennyiséget.
  • Mindig moss kezet, használj gumikesztyűt, eldobható papírtörlőt, légy igényes legalább magadhoz.
  • Hűtőbe ne tegyél liquidet, mindenre tégy címkét, az arányokat írd fel, a csepp nem méret, ezzel sok bosszúságtól megkímélheted magad.
 

A fenti tanácsokból is látszik, a jó keverés alapja a te igényességed, akár a tisztaságról, az alapanyagok minőségéről, a felhasznált eszközökről van szó.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teszt-elekkk.blog.hu/api/trackback/id/tr2116508724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AEROS 2016.11.12. 19:41:42

Sziasztok, kezdő vagyok, így lehet, hogy bugyuta lesz a kérdésem: Ha a kazánban lévő liquidre rátöltök másfajtát (ízben, nikotin koncentrációban vagy akár másik gyártótól), nem okoz gondot, ugye? Azért jut ilyesmi eszembe, mert kezdőként néha túl erősnek/gyengének érzek aromákat ill. koncentrációkat. Vettem pár fajta löttyöt (6 mg/ 11 mg/ 12 mg/ 18 mg) és így próbálom "belőni" a nekem valót. Azt azért sejtem, hogy nincs az a kalkulátor, ami aztán megmondja, mit sikerült kihoznom, de sajnálom kiönteni/lusta vagyok kimosni a kazánt. Köszi a segítséget (nemcsak ezt, hanem a rengeteg infót az oldalon)!

Charlie 2016.11.18. 23:54:57

Szia. Gyümölcsös ízeknél rá lehet tölteni minden gond nélkül. Dohányost már nehezebb "kikergetni" a kazánból, ott forróvizes pucolást javasolok. A nikotin erősségét neked kell érezned. Én lentről haladnék felfelé. Kazánja válogatja. Én vatelines patronnál szoktam 6-osat szívni, egyébként 3-assal élek.
süti beállítások módosítása