tesztelek

tesztelek

Következmények, egészségre gyakorolt hatás

2015. április 02. - CharlieBrown

Az elektromos cigaretta nagyságrendekkel kevesebb káros anyagot tartalmaz mint egy szál hagyományos cigaretta. Az összetevői közt a legkritikusabbak az ízesítéshez használt aromák bizonyos csoportjai. Az egészségünkre gyakorolt hatásait tekintve egyedül a nikotin ami említésre méltó, de ennek felszívódása és a szervezetre gyakorolt hatása sem analóg a cigarettáéval. Míg a hagyományos dohánytermékekben a hozzáadott felszívódást gyorsító anyagoknak köszönhetően, szinte azonnal érezzük a nikotin (és az oxigénhiány) okozta zsibbasztó érzést, ez itt teljesen elmarad.

Nagyjából fél óra vépeléssel tudunk annyi nikotint a szervezetünkbe juttatni mint egy szál cigarettával. A felszívódás főként a nyálkahártyán keresztül megy végbe, s a tüdőben ez a gőz csak korlátozott mértékben és módon tapad meg, és ami megmarad, az is könnyedén felszívódik. A legújabb kutatások fényében kijelenthetjük hogy az elektromos cigaretta egészségkárosító hatásait tekintve 90-95%-al biztonságosabb a hagyományos cigarettánál.

Azonban hozzá kell tennünk hogy bár szaporodnak a kutatási anyagok, s az e-cigaretta használók tábora is látványosan nő, de ebben a témában igazán nagy és átfogó nemzetközi vizsgálat, amely elfogulatlanul és szakmailag nem kifogásolható módszereket alkalmazott volna, sajnos még nem született meg.

De nézzük miről is számolnak be a felhasználók a leggyakrabban ha elektromos cigarettára váltanak:

  • könnyebb légzés
  • a reggeli köhögés elmaradása
  • jobb teljesítmény
  • nagyobb koncentrálóképesség
  • ízlelés és szaglás javulása
  • vérzsír értékek javulása
  • vérnyomás javulása
  • szexuális teljesítmény javulása
Összességében ugyanazok a tapasztalok jelennek meg, mintha lerakták volna a cigarettát. Persze vannak negatív szimptómák is, ezek közül a leggyakoribbak csak időlegesek, s főleg a propilén glikol érzékenységgel, és/vagy az alacsonyabb nikotin felszívódással függenek össze:
  • száj és torok szárazság
  • vérző fogíny
  • rekedtség
Mint látjuk, a pozitív hatások túlsúlyban vannak és az esetleg kellemetlen hatások is jól orvosolhatók egy alacsonyabb propilén glikol tartalmú liquid választásával, vagy aroma váltással.

[box type="info" align="" class="" width=""]Általános szabály hogy igyunk több vizet, fordítsunk nagyobb gondot a szájhigiéniára.[/box]

Rengeteg közhiedelem kering az e-cigarettával kapcsolatban melyeknek ma már semmilyen tudományos alapja nincs, vagy megcáfolták őket. Ilyen sablonok még nagy számmal keringenek a neten, de nézzük a leggyakoribbakat:

  • Az e-cigarettázó nagyobb veszélynek van kitéve a felső légúti betegségek kapcsán...
  • Szuperbaktériumok tenyészhetnek a liquidben, és az eszközökön...
  • Károsabb mint a hagyományos cigaretta, mert ezen még füstszűrő sincs...
  • Ugyanúgy veszélyezteted vele a környezeted mint a másikkal...
Természetesen ezeknek az állításoknak az igazság alapja a nulla felé tendál.

[box type="note" align="" class="" width=""]Összefoglalva a fent leírtakat, aki vépelésre adja a fejét mindenképpen egy egészségesebb alternatívát választ, idővel csökkenteni fogja a bevitt nikotin szintjét, érezni fogja már az első hetekben a javulást. Nem fog sóvárogni a cigaretta után, s nem utolsó sorban egy ma még kicsi, de befogadó közösség aktív tagja lehet.[/box]

A bejegyzés trackback címe:

https://teszt-elekkk.blog.hu/api/trackback/id/tr616508720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása