tesztelek

tesztelek

Tisztítás, karbantartás

2015. május 21. - CharlieBrown

Kezd mindenki nagyon okos lenni, reméljük nyomon követtétek idáig a sorozatot. Tisztában vagyunk már azzal, hogyan és mit kell használni, mit szívunk, de a sok szívásban néha-néha azért a karbantartásra is kell időt szakítanunk, és nem csak azért, hogy ragyogjon a fém, mint Salamon tök...életessége, hanem, mert a szemünkön kívül a villamos vezetésre is igen jó hatással lesz, ha nem vagyunk restek, és rendszeres időközönként rászánjuk azt a fél órát. Természetesen a MOD-ok mellett a kazánokat, patronokat is illendő rendbe tenni, erre a végén térünk majd ki!

Első és legfontosabb dologként tisztázzuk miért is van arra szükség, hogy tisztítsunk egy fémdarabot.

Nem jó az úgy? Ki sem viszem itthonról....
Nem, nem jó. Nem a közönségnek kell megpucolni, hanem azért, hogy elősegítsük a töltések minél szabadabb áramlását. Nézd meg a készüléked most! Látsz rajta piszkot? NEEEEM? Ne kamuzz, puha az orrod! Tegnap takarítottad? El kell, hogy keserítselek, akkor is van rajta legalább egy kis oxidréteg a csatlakozókon. Nem azt mondom, hogy naponta takarítsd, de hetente-kéthetente illendő elővenni a rongyot, és chip spray-t. Minimum. Mindenhol, ahol fém a fémmel csatlakozik (menet, rugós érintkező), veszteség lép fel. Minél elhanyagoltabb, koszosabb a készüléked, annál több. Honnan fogod ezt megtudni?

  • A menetes csatlakozásoknál jobban fog melegedni a készüléked
  • A megszokott időnél kevesebbet fog bírni az akkud, hisz a melegítéshez is kell valami. Nem, nem gáz, nem is tüzifa. Na mi? Igen, energia.  Azt meg honnan fogja venni? Jól gondolod, az akksidból.
  • Nem fog olyan intenzív gőzt adni a készüléked. Mintha kicsit gyengébb lenne. Igaz?!?!

A takarítás fázisai az én esetemben Mecha mod esetén

  • Alkatrészeire szedem a készüléket. Teleszkópos MOD, vagy olyan készülék, ahol több darabból áll a test, mindet elemére tekerem.
  • Ultrahangos mosóban minden darabját "kirezgetem". El sem tudja az ember képzelni, mennyi kosz/por bele tud ülni az apró résekbe... Nem szükséges speciális folyadék, de ezt már podcast alatt sokszor kibeszéltük. Tökéletes a desztillált víz is.
  • Szárazra törlés
  • [tooltip text="Kontakt spray" gravity="nw"]kerülendő az olcsó, a lényeg, hogy izopropil alkoholt tartalmazzon. Közkedvelt márka, és jó választás lehet a KONTAKT 61[/tooltip]-vel befújom a meneteket, érintkezőket, majd rongy segítségével kitörlöm. Ezt addig ismételgetem, míg a törlőrongyon nem látszik újabb szürke fémszínű kosz.
  • A réz érintkezőket Sidol segítségével megszabadítom az oxidrétegtől. Ennek hiánya esetén a fogpaszta is tökéletesen megfelel! Ha ez sincs, akkor KONTAKT 60 spray segítségével tudjuk eltávolítani az oxidréteget.
  • A meneteket [tooltip text="NOALOX" gravity="nw"]Védőréteget képez, ezáltal gátolva meg a felületi oxidációt fém felületeken, emellett elektromos áram vezető képességgel rendelkezik ~600V feszültségig.[/tooltip]-al bekenem. Fontos: Ez nem csodaszer, koszos/oxidált érintkezések esetén semmit nem ér.
[box type="warning" align="" class="" width=""]Egészségügyi figyelmeztetés rovat: Nem kézzel, fültisztító pálcával kenjük a menetekre! Ha bőrre került, szappanos vízzel mossuk le.[/box]

A takarítás fázisai az én esetemben Elektronikával rendelkező mod esetén

  • A lehető legjobban szétszedem (gy.k.: akku záróelemet, illetve ha a felső csatlakozója hibrid csatival rendelkezik, azt is széttekerem)
  • Ultrahangos mosóban az akku záróelem darabját "kirezgetem".
  • Szárazra törlés
  • [tooltip text="Kontakt spray" gravity="nw"]kerülendő az olcsó, a lényeg, hogy izopropil alkoholt tartalmazzon. Közkedvelt márka, és jó választás lehet a KONTAKT 61[/tooltip]-vel befújom a meneteket, érintkezőket, majd rongy segítségével kitörlöm. Ezt szintén addig ismételgetem, míg a törlőrongyon nem látszik semmi kosz.
  • A meneteket itt is [tooltip text="NOALOX" gravity="nw"]Védőréteget képez, ezáltal gátolva meg a felületi oxidációt fém felületeken, emellett elektromos áram vezető képességgel rendelkezik ~600V feszültségig.[/tooltip]-al bekenem.
  • A cső belsejében található + érintkezőt egy hosszú hurkapálcára tekert, kontaktspray-vel vagy alkohollal átitatott vattadarabbal megdörgölöm.
 

Vizuális típusúak nézzék meg Bleki videóját a MOD tisztításról.

[embed width="" height=""]https://www.youtube.com/watch?v=ttCJQRIADpY[/embed]

 

Kazánok, patronok tisztítása is hasonlóképp zajlik. Azt itt nem sorolnám fel, hogy mikor, hisz ti látjátok mennyire piszkos a kazánotok, mennyire ette be magát a levegőlyukakba adott esetben a liquid, ami mint egy levegőszűrő, minden apró, a levegőben szálló port magához fog kötni. Alapesetben én havonta-kéthavonta (attól függ melyik kazán. Ha kijárós, sokat használós, értelemszerűen gyakrabban) szétszedem őket, és a következő listát pörgetem le.

A takarítás fázisai az én esetemben kazánok esetén

  • Alkatrészeire szedem a készüléket.
  • Ultrahangos mosóban minden darabját "kirezgetem".
  • Szárazra törlök minden alkatrészt. Valóban szárazra! Ne blicceld el te sem, nem akarod, hogy rövidzárra izzíts.
  • [tooltip text="Kontakt spray" gravity="nw"]kerülendő az olcsó, a lényeg, hogy izopropil alkoholt tartalmazzon. Közkedvelt márka, és jó választás lehet a KONTAKT 61[/tooltip]-vel befújom az 510 csatlakozót, majd rongy segítségével ezt is eltörlöm. A kazántérbe nem fújok semmit!
  • A réz érintkezőket itt is Sidol vagy fogpaszta segítségével megszabadítom az oxidrétegtől. Ha ez sincs, akkor KONTAKT 60 spray segítségével tudjuk eltávolítani az oxidréteget.
Olyan eszközöket, melyek nap mint nap érintkeznek a számmal (drip tipek), hetente egyszer behajítom az ultrahangos mosóba, jöjjön le, aminek le kell jönnie! Azért is remek, mert sok hosszú hajlított pipa csutorája még zsebkendővel sem hozzáférhető belülről. Így ez a probléma is megoldva.

Akinek nincs ultrahangos mosója, ne keseredjen! Tökéletesen megfelel, ha citromsavas vízbe, vagy alkoholba beáztatja a kazánjait, dripjeit. Idő kell neki, én általában 1-2 órára (vagy éjszakára) benne hagytam. Ami nem volt érzékeny, azt pedig rendszeres időközönként lobogó vízben forraltam 10-15 percig.

[box type="info" align="" class="" width=""]Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy egyes O gyűrűk érzékenyek lehetnek az alkoholra, illetve citromsavra is.[/box]

Ha nem vagytok biztosak a dolgotokban, inkább tisztítsátok őket külön, langyos vízben. Egyébként nagy baj nem lesz akkor sem, ha nem bírja, maximum nem találod meg, mert "elérik" a tömítés, és a feszültség miatt szétpattan.

[box type="warning" align="" class="" width=""]A fent felsorolt anyagok: Sidol, [tooltip text="NOALOX" gravity="nw"]Védőréteget képez, ezáltal gátolva meg a felületi oxidációt fém felületeken, emellett elektromos áram vezető képességgel rendelkezik ~600V feszültségig.[/tooltip], de még csak a fogpaszta sem a kazántér belső részének tisztítására valók! Kazánt, tankpalástot csak és kizárólag tiszta vízzel tisztíts, illetve alkohollal (patikában kapható)![/box]

[gallery link="file" ids="2729,2730,2728"]

[box type="note" align="" class="" width=""]NOALOX: Védőréteget képez, ezáltal gátolva meg a felületi oxidációt fém felületeken, emellett elektromos áram vezető képességgel rendelkezik ~600V feszültségig. Alkalmazhatósága -40ºC és +150ºC hőmérséklet tartományra korlátozódik.

Kontakt spray: kerülendő az olcsó, a lényeg, hogy izopropil alkoholt tartalmazzon. Közkedvelt márka, és jó választás lehet a KONTAKT 61[/box]

A bejegyzés trackback címe:

https://teszt-elekkk.blog.hu/api/trackback/id/tr3416508718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cholbi 2017.05.07. 19:41:31

Szia! Kissé katyvasz számomra, de a lényeg, hogy csatiról, menetről Kontakt 60-nal eltávolítom, majd Kontakt 61-gyel kezelem? Köszönöm!
süti beállítások módosítása