tesztelek

tesztelek

Hogyan válasszunk magunknak eszközt?

2015. április 23. - CharlieBrown

Az előző részben megtudtuk milyen részekből áll egy e-cigi. Jöjjön a legfontosabb kérdés talán: milyen eszköz számunkra a megfelelő? Nagyban befolyásolhatja a sikerélményt, egy hibás választás pedig akár kudarcba fulladó analóg cigaretta letételt, és visszaszokást is eredményezhet. Épp ezért tartom fontosnak tisztázni minden esetben, hogy kinek mire van szüksége.

Lássuk sorban az eszközök főbb típusait.

  • hagyományos cigaretta forma és méret
  • eGo akkumulátor + clearomizer
  • VariVolt készülékek
  • VariWatt készülékek
  • Mechanikus MOD készülékek

Hagyományos cigaretta forma

 

A kezdetek kezdetén szinte csak ennek az elődjeivel lehetett találkozni, és sokunkban mély (de semmiképp sem pozitív) nyomot hagyott a következő fantázianév: E-health. Minden volt, csak jó nem...

[gallery link="file" columns="2" ids="2618,2619"]

Egy dolgora mégis jó volt, hogy megismerkedjen az ember az e-cigarettával, mint fogalommal. Aki azonban a kezdeti kudarcokba beleunt (ami valljuk be nem volt nehéz, hisz volt olyan készülék, ami jó, ha 1 töltést kibírt), akkor máris tér vissza az analógra.

No de jöttek az új technológiák, és most már hál' isten köszönőviszonyban sincsenek a készülékek az őseikkel, legfeljebb az elv ugyanaz.

[caption id="attachment_2097" align="alignnone" width="370"]ikiss_kiemelt Cigiforma, 0.8ml tartállyal[/caption]

 

Leginkább azok számára javaslom, akik "analógos" korukban kocadohányosok voltak. Napi 10-12 szálnál nem szívtak többet. Másik célcsoport lehet, akik szeretnék elkerülni a feltűnést, és a cigarettáhóz méretben leginkább hasonlító készüléket szeretnék használni.

Közös jellemzőjük a kis akkumulátor kapacitás ( 100-300mAh ), és a kis liquidkapacitás. Kaphatóak automata ( azaz vákuumkapcsolós elven működő - szívom, izzít magától ), és nyomógomb kapcsolós verziói. Már ezek a viszonylag egyszerű kis készülékek is rendelkezhetnek túlizzítás, illetve túlmerítés elleni védelemmel.

Patronja az egyszerű karbantartás jegyében az esetek nagy százalékában integrált (a fenti képen látható iKiss pont egy cserélhető kazános verzió).

eGo akkumulátor + clearomizer

rw0007

Egyel magasabb kategória az előzőnél. Itt már nagyobb terünk van a játékra, mind a készülék akkukapacitásánál, mind a kínált extra funkciók tekintetében. Jellemző akkukapacitása 650 mAh és 1600 mAh közé tehető, ez visszaköszön a készülék méretében. Kicsit akár be is kacsinthatunk egyel magasabb osztályba, ugyanis ezekből a készülékekből létezik VariVolt változat.

Kiknek? Ez már megfelel azoknak is, akik napi 1 doboz cigarettát szívtak. Egy jól megválasztott akkuval, vagy olyan készülékkel, mely rendelkezik passthrough funkcióval, azaz töltés közben is használhatjuk. Ha nem ilyen eszköz vásárlása mellett döntünk, még mindig ott a másik megoldás, 2 darab eGo készülék használata: míg az egyiket töltjük, a másikat használhatjuk.

VariVolt készülékek

MOD készülékkel

A királykategória képzeletbeli dobogósa. A hőskorban abszolút az első helyen végzett volna, mostanra kissé háttérbe szorult a VariWatt őrületben, de abszolút nem kell temetni! Jellemző az ilyen készülékekre, hogy legtöbbjük már külön akkumulátor cellával működik, így azok beszerzése szükséges a működtetéséhez ( és egy töltőnek is, természetesen ). Legelterjedtebb a 18650 méretkódú akkumulátorral üzemelő MOD készülék.

Nagy előnye, hogy itt a kimeneti feszültséget állítani tudjuk, így ha más ellenállású porlasztót teszünk rá, mindössze csak a feszültséget kell átállítanunk, és ugyanazt az élményt fogja adni a másik kazánnal is. Révén itt már egy nagy akkucellát helyezünk a MOD készülékbe, az 1 napot gond nélkül kibírhatja aktív használat mellett ( természetesen a porlasztó ellenállása, és a beállított feszültség függvényében ez változhat! ). Ezek a készülékek rendelkeznek mindenféle fejlett védelemmel ( akku fordított polaritás elleni védelemtől kezdve a véletlen izzítás védelmen át az áramkorlátig ), melyek segítségével üzembiztosan lehet használni a készüléket.

Azok, akik sokat, akár több doboz cigarettát is elszívtak egy nap, vagy szeretik ha a feszültségállítással extra ízeket/gőzfelhőt tud kicsikarni a készülékéből, neki ideális választás lehet ( természetesen a megfelelő ismeretek birtokában ).

VariWatt készülékek

[gallery columns="4" link="file" ids="1615,1484,1389,466"]

Ahogy a fenti képekből is látszik, igen széles palettán mozognak a készülékek mind a formájukat, mind az alkalmazott elektronikát illetően. Van, amelyik csak teljesítményszabályzással tud operálni, de van olyan is, amely VariWatt (továbbiakban VW) üzemmód mellett VariVolt, illetve VariApmer üzemmódban is használható.

A teljesítmény az egységnyi idő alatt bekövetkező energiaváltozásról tájékoztat. VW üzemmódban a legkényelmesebb használni készülékünket. Nem szükséges minden egyes kazáncsere alkalmával állítgatni a feszültségértéket, ő azt automatikusan számítja ki a P=U*I képletet alkalmazva, ahol P a teljesítmény, U a feszültség, I pedig az áramerősség. Az elektromos munka és teljesítmény természetesen az ellenállás felhasználásával is kiszámítható:

R=U*I ⇒ U = I*R  és I = U*R , ezek behelyettesítésével  P = U²/R, P = U*I
Kis száraz fizika után a lényeg: két teljesen eltérő ellenállású kazán ( pl.: 1.8Ω és 2.4Ω ) esetében nincs semmilyen feszültség- vagy teljesítményállításra szükség, az ellenállás függvényében fogja a kimeneti feszültséget dinamikusan állítani, mindkét kazánnal ugyanazt az élményt fogja a felhasználó kapni. Egyszerű, de nagyszerű. Ezek a készülékek is rendelkeznek mindenféle, a VV eszközöknél fentebb felsorolt védelemmel.
Felhasználási szokásokat tekintve ugyanazoknak ajánlható, akiknek a VV eszközök.

Mechanikus MOD készükékek (Mecha MOd-ok)

QZI Next kiemelt
Mondhatnám, hogy az igazi férfiak ilyet használnak, de nem fedné a valóságot. Jellemzője, hogy mindenféle elektronikai védelem nélkül adja le a teljesítményt, így itt van a legnagyobb esély a hibázásra. Ha valaki nincs tisztában a hibalehetőségekkel, vagy a fizika ide vonatkozó alapvető szabályaival, semmiképp nem ajánlom neki!

Fokozatosság

Mint mindenhol, itt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy legfontosabb a fokozatosság! Kivételek persze minden esetben vannak, mint ahogy az e-health kudarcom után én is VW készüléket vásároltam. Ennek persze voltak előzményei: rengeteg fórum téma hónapokon keresztül történő olvasgatása, YouTube videócsatornák éjjel-nappal nézése, és temérdek kérdés a nálam tapasztaltabb vaperek felé. A válaszokat pedig elfogadtam, nem pedig megkérdőjeleztem, és végképp nem kötöttem bele. Ha valamit nem értettem, kérdeztem újra, vagy érveltem a régi villanykaros tankönyvekben olvasottakra hivatkozva. És akkor vissza is kanyarodhatunk a bekezdés címéhez: fokozatosság.

Pár típust felsorolok, a lehetséges fejlődési lánccal:

[one_third]Hölgyek

Napi pár szál cigarettát szívtak

1. hagyományos cigaretta forma

2. eGo készlet (650-900mAh akkukapacitással)[/one_third]

[one_third]Urak

Napi 1 doboz cigarettát szívtak

1. eGo készlet (lehetőleg párban)

2. VV/VW eszköz

3. Mecha MOD

[/one_third][one_third_last]Bárki, hardcore dohányos múlttal

Napi több doboz cigarettát szívtak, és/vagy van némi elektromos előképzettségük

1. VV/VW eszköz

2. Mecha MOD[/one_third_last]

 

[box type="warning" align="" class="" width=""]A lista nem szentírás, az én véleményem tükrözi! Legfontosabb mindig az 1. lépcsőfok, a többi vagy jön, vagy nem. Ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, felesleges a váltás csak azért, hogy legyen egy másik nagyobb/bonyolultabb/drágább eszköz a birtokunkban![/box]

Természetesen ha valakiben van affinitás, nincs megtiltva egy törékeny nőnek sem, hogy komolyabb elektronikával rendelkező készüléket vásároljon, vagy épp egy mechanikus modba ruházzon be. Lényeg a kedv, érdeklődés, fokozatosság! Azt viszont senkinek nem ajánlom, hogy csak azért vegyen egyből egy mechanikus készüléket, mert másnál is olyat látott! Nem vagyunk egyformák, nem tudjuk másnak milyen előképzettsége van. Sokszor, sok helyen elhangzik, hogy riogatjuk az embereket, hogy fel fog robbanni a kezében, ha szakértelem nélkül használja. Nem, mi nem ezt mondjuk! Viszont ha valaki nincs tisztában azokkal a jelekkel, melyek egy komolyabb baj előhírnökei, akkor valóssá válhat a probléma, és a hibák meg fogják bosszulni magukat.

[box type="info" align="" class="" width=""]Azt nagy biztonsággal ki merem viszont jelenteni, hogy az átlag felhasználónak tökéletes végállomás lehet egy VW készülék. Az elektronika teszi a dolgát, és véd akár a túlmerítéstől, akár a rövidzárlattól, de a véletlen izzítástól is, tehát jóval felhasználóbarátabb (bolodbiztos), mint egy mechanikus készülék, mely csak egy védelemmel rendelkezik: a felhasználó józanságával, ítélőképességével.[/box]

A kazán megvan, a készülék megvan, a nikotint is kitárgyaltuk az előző részekben. A következő bejegyzésben megismerkedünk a liquidek összetevőivel, és, hogy mi miért van benne, hisz ez is nagyban meghatározza majd az átszokás sikerességét.

Kezdőknek javaslom az alábbi videó megtekintését.

[embed width="" height=""]https://www.youtube.com/watch?v=iahtTocbgXs[/embed]

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teszt-elekkk.blog.hu/api/trackback/id/tr1816508708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása