tesztelek

tesztelek

Alternatíva, nem leszoktató eszköz. A gőzölés formái és a szubkultúrák.

2015. március 12. - CharlieBrown

A podcast-ekben már többször tisztáztuk a kérdést, miszerint a rekreációs célzatú gőzölés kiváló alternatívát nyújt a dohányzásra, vízipipázásra, stb.

Remember It doesn`t matter what you are vaping on as long as you are not on the stinkies!                              -Twisted420

Magyarra fordítva valahogy így hangzik az amerikai gőzler társunktól szóló idézet:

Ne feledd, amíg nem a büdöset szívod, addig mindegy mivel gőzölsz!

 

Mióta létezik a gőzölés, azóta mást jelent egyik-másik ember számára. Valaki pótcselekvésnek tekinti, valakinek hobby, valakinek munka. Ezen iromány célja azoknak az okoknak, tényezőknek a boncolgatása, hogy hogyan és miért alakultak ki az egyes szubkultúrák, használati szokások és ezek milyen hatással vannak a gőzler/nem gőzler társadalomra.

Ezen okok nem mindegyike egzakt, éppen ezért nem lehet feltétlen kivétel nélkül bekategorizálni. Talán az a legmegfelelőbb, ha az általunk ismert legnépszerűbb használati formákat vesszük górcső alá. Mivel ez egy lazább irománynak ígérkezik, nyugodtan bontsatok meg tetszőleges üdítőt és nassolni valót, mert bele is kezdek!

Hagyományos cigarettáról szeretnék váltani. Megfelel egy olcsó, de megbízható készülék, amivel imitálhatom a szertartás részét a dohányzásnak, annak káros velejárói nélkül.

Talán a legtöbben így válnak gőzlerré. Szerencsére mára egy cserélhető kazános kezdőszettet is nagy megelégedéssel kezdhet használni egy ilyen gőzler. Az utántöltők választékának széles skálája áll rendelkezésére különböző erősségekben és ízekben. Neki az a fontos hogy megbízható és könnyen üzemeltethető készüléke legyen, amit a saját szájíze szerint használhat. Nem szeretne sok pénzt beleölni, nem szeretne extrém nagy gőzöket vagy gourmet ízeket, egyszerűen használati tárgyként tekint az e-cigire. Innen előbb-utóbb sokan tovább lépnek és a későbbiekben taglalt kategóriákat veszik célba, de vannak akik megmaradnak ezen a szinten. Természetesen egyik sem elvetendő példa.

Régóta pipázom és ezt a szokást szeretném reprodukálni. Van erre valami lehetőségem a gőz erejével?

Nagyon hasonló eset az előzőhöz, csupán a készülék formájában tér el. Ha jól tudom, a pipás szubkultúrában is jelen van a gyűjtögetés, ezért nem kizárt, hogy a delikvens elindul a lejtőn, felhalmozva egy, a lakás díszének sem utolsó gyüjteményt. Kiváló pipadohányos ízű liquidek sorakoznak az asztalán, stb. Szerintem ez egy olyan különleges formája a gőzölésnek és még jócskán kialakulóban van a többi gőzler szubkultúrával szemben, de a lehetőség adott és természetesen nem zárja ki azt sem, hogy az illető néhány más formájú MOD-ot is beszerezzen.

Vízipipás vagyok, nagyon tetszenek ezek a nagy felhők, amiket fújtok. Ennek az illata is tök jó! Hol tudok ilyet venni?

Ilyen vagy hasonló dialógusokat hetente folytatok, ezért is gondoltam, hogy tömeges jelenség lehet, főleg azért, mert egyre többen csinálnak vízipipa formájú vagy működésében arra hasonlító eszközöket. A tapasztalatom az, hogy az ilyen felhasználóknak egy komolyabb kezdőszett szükséges, mert kedvelik a méretes gőzfelhőket és a harsány ízeket. Természetesen ha sikeresen beilleszkednek közénk később többen párhuzamosan űzik a két szokást és személyes igényeik szerint lépnek lejjeb vagy feljebb valamelyik javára.

Régóta gőzölök, szeretném magamnak keverni a lötyit!

A notórius keverőt semmi sem tántoríthatja el a különlegesebbnél különlegesebb ízek előállításától. A találkozókon főleg aromákról és keverési technikákról beszél. Nem kizárt, hogy külön hűtője is lesz a lakásban előbb vagy utóbb. Természetesen ez az út elég rögös, de egyáltalán nem járhatatlan. Senki sem tudhatja, kiből válik a következő évtized géniusza! Mindenki ízlése különböző és attól, hogy neked nem ízlik az adott zugkeverő liquidje, még nem jelenti azt, hogy az rossz!

Szeretném lecserélni az ego-mat valami komolyabbra.

A legtöbben ilyenkor vesznek 1-2-nagyonsok modot a pénztárcájuktól függően. Természetesen kicsit túloztam, de egyértelmű, hogy innentől hobbiba fordul át a szokás a folyamatos tekergetéssel, a webshopok árukészletére történő nyálcsorgatásokkal, stb. Legyenek azok bármilyen kütyük, ebben a hobbiban nem nehéz kiélnie magát az embernek, legyen szó egyszerű megszállottságról vagy végeláthatatlan gyűjtögetésről.

Elmehettek a búsba, nektek ilyenetek úgysem lesz!

Az ínyenc eltökélte, hogy megkeresi a legkülönlegesebb, legegyedibb készülékeket, melyeket ereklyeként őriz és nagyon büszke rájuk. Joggal lehet büszke, hiszen valóban nagyszerű érzés ritka darabokkal gőzölni. Újabban nagyon népszerű az egyre kisebb dripkazánok használata, amit azzal indokolnak, hogy "nekik semmit sem kell kompenzálni". Na persze… Viccet félretéve egy ínyenc nagyon jó társaság beszélgetéshez és új ismeretek szerzéséhez, nem utolsó sorban ki is próbálhatod a nehezen összeszedett különlegességeit is.

Ehhez képest a te tekerésed szar!

A tekerőmesterek, akár kiérdemelték a tekintélyt, akár nem, szeretik összeméregetni kazánjukat a többiekével ezzel bizonyítva saját maguknak, hogy az övék tényleg jobb. Órákat képesek beszélni egy darab huzalról és megesküsznek rá, hogy a timbuktui szűzlányok izzadtságában fermentált üvegszál az egyetlen alapanyag, amiből tekerni érdemes. Ha neked ilyened nincs, elmehetsz a búsba. Természetesen kicsit szarkasztikusan fogalmaztam, mert minden társaságban van legalább egy ember, akit olyan csodás kreativitással és kézügyességgel áldott meg a sors. Figyeljük meg a "nagy öregeket", mert akiktől ők kérnek tanácsot, az az igazi tekerőmester.

Ennek nincs semmi gőze! Mi az? Valami tankos kazán? Minek az neked?

A cloudchaser, magyarul felhőkergető egy olyan ember, akinek valóban van mit kompenzálni. Főleg dripkazánjuk van, de abból rengeteg. Gyakran hivatkoznak erre a szubkultúrára úgy, minthogy ez a hülyék sportja, de hadd vegyem egy kicsit védelmembe! Alapvetően nem probléma az, hogy valaki a nagy gőzfelhőket szereti. Azonban a mai helyzetben, amikor az egész gőzler társadalmat kinézik, ezek a hatalmas felhők csak további súrlódásokhoz vezethetnek. A másik nagy gond, hogy gyakran figyelmen kívül hagyják az alapvető biztonsági óvintézkedéseket, ezzel magukat és a környezetüket is veszélybe sodorva. Amennyiben viszont valaki küröltekintően és biztonságosan űzi ezt a sportot, mert valóban, a felhőkergetésből az USA-ban már jó ideje versenyeket rendeznek, addig szerintem abszolút semmi destruktív hatása nincs.

Mennyi lett? 1 ohm? Mi az, üvegszál? Te hülye vagy?

Igen, ő a sokat tárgyalt subohm-huszár. A subohm kifejezés szó szerint az egy ohm alatti ellenállásra utal, viszont manapság általánosan használják az alacsony ellenállású tekerésekre. Az üvegszálat és a fémszövetet nem is ismerik, pusztán vattát használnak, de szerintük ennél nem is létezik csodásabb kanócnakvaló. Sajnos ha valaki túl alacsonyra megy, a saját bőrén tapasztalhatja meg a fizika és a kémia törvényeit. Általában minden társaságban van egy ilyen emberke is.

Remélem nem felejtettem ki semmilyen fontos irányzatot és mindenki érzi, hogy hova tartozik vagy hova szeretne tartozni. Senkit nem kívántam vele megsérteni, mert ahogy az elején az idézet is írta, már egy jobb társaság részesei lehettek és bármilyen irányba is indultok, ha körültekintően jártok el és tanultok mások hibáiból, biztos, hogy jó úton jártok! Ha ebben mégsem lennétek biztosak, nyugodtan kérdezzetek!

A bejegyzés trackback címe:

https://teszt-elekkk.blog.hu/api/trackback/id/tr1716508714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandoo 2015.03.13. 21:15:26

Remélem az évek során lesz olyan is, hogy "a kisfiam vette nekem ajándékba, hogy inkább ezt szívjam mint a cigit".

goor 2015.10.14. 09:23:11

"a timbuktui szűzlányok izzadtságában fermentált üvegszál az egyetlen alapanyag, amiből tekerni érdemes" Percek óta ezen röhögök :)
süti beállítások módosítása